Umman Neden İkiye Ayrılmış?
Umman neden ikiye ayrılmış sorusuna cevap vermeden önce Umman bölgesini tanıyalım. Umman, Asya’nın güneybatı kısmında, Arap Yarımadası’nın güneydoğusu kıyısında yer almaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Yemen ülkeleri ile komşudur. Ülkenin güneyi ve doğusunda Hint Okyanusu, Kuzeydoğusunda ise Basra Körfezi yer almaktadır.
Peki, Umman neden ikiye ayrılmış bu konuda Umman hakkında tarihini ve yaşanan olayları bilmemiz gerekir. Umman topraklarında insan yerleşkesinin ayak basması 10 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Arap Yarımadası’nın güneybatısından göçler alarak İslam dinini 7. yüzyıla kadar benimsemiştir. Umman bölgesi bir sürü kabile çatışmaları arasında kalmıştır.
1624 yılında Nasr bin Mürşid kabile çatışmalarına son vermiştir. 18. yüzyılda güçlenen devlet 1730 yılında Portekizlileri bölgeden çıkarmış. Ardından İran ve Doğu Afrika’da bulunan Mombasa ve Zanzibar (Zangibar) gibi sömürgeleri Umman’a katmıştır.
1737 yılında bazı kabilelerinin kendi aralarında iç savaş çıkarmasıyla birlikte İran Sutanı Nadir Şah Umman’ı ele geçirmiştir.
1740 yılında ise sonunda İran’ı bozguna uğratarak Ahmet Bin Said Umman’a sultan olarak seçilmiştir. Ahmet Bin Said sultan olduktan sonra güçlü bir yönetim kurarak hanedanlığının temelini atmıştır. Hanedan üyeleri önceden Seyyid olarak anılırken daha sonra sultan olarak anılmaya başlamışlar. Umman bölgesine kattığı çevre bölgeleri ile deniz ticaretini güvence altına almışlar.
1806 yılında başa geçen Said Bin Sultan İngilizlerle anlaşarak Zanzibar bölgesinin gelişimi için çabalamış. 1856 yılında öldükten sonra oğulları arasında taht kavgası çıkmıştır.
Bu iktidar sürtüşmesinden dolayı iki oğul Umman hakkında bir karar vermişler. Sultanlıklarını Zanzibar ve Umman olarak ikiye bölmüşler. Böylece Seyid Mecit Bin Said Zanzibar hükümdarı, Seyid Tuvaini Bin Said ise Umman hükümdarı olmuştur. Sonunda hanedan ikiye bölünmüş ve iki ayrı kol haline gelmiştir.
Yorum Yok